Verzamelen gegevens over kentekenhouders van (familie van) havenpersoneel levert (ernstig) verwijtbaar handelen op
In een recente uitspraak van de Rechtbank Den Haag van 8 april 2024 is de arbeidsovereenkomst van een vrouwelijke ambtenaar van de gemeente Den Haag ontbonden op grond van verwijtbaar handelen. Daarbij is ook bepaald dat zij geen recht heeft op een transitievergoeding omdat zij ernstig verwijtbaar heeft gehandeld. Wat was er precies aan de hand in deze zaak?
Feiten
De werkneemster is op 1 januari 2019 bij de gemeente in dienst getreden in de functie van Medewerker Vergunningen. Op 24 juli 2023 heeft het Landelijk Parket een e-mail aan de gemeente gestuurd waaruit volgt dat de werkneemster verdacht wordt van ambtelijke corruptie en computervredebreuk. Zij zou via haar werkaccount gegevens over kentekenhouders van (familie van) havenpersoneel uit Rotterdam hebben verzameld en vervolgens aan derden hebben doorgespeeld. De werkneemster is voor dit handelen aangehouden en wordt hiervoor ook vervolgd.
Naar aanleiding van het bericht van het Landelijk Parket heeft de gemeente de werkneemster bij brief van 26 juli 2023 geschorst. Daaropvolgend verzoekt de gemeente de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst met de werkneemster te ontbinden primair op grond van verwijtbaar handelen.
Kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst
De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst. De kantonrechter gaat er met de gemeente van uit dat de werkneemster de gegevens niet functioneel heeft geraadpleegd. Vast staat dat er via het account van de werkneemster gegevens zijn geraadpleegd over (familie van) kentekenhouders van medewerkers in de haven van Rotterdam. Ook staat vast dat deze gegevens zijn opgedoken in een strafrechtelijk onderzoek. De werkneemster is in dat kader aangehouden en verhoord en zal, zo blijkt uit door de gemeente overgelegde mededelingen van het OM, hiervoor worden vervolgd. Het had op de weg van de werkneemster gelegen een verklaring te geven voor het feit dat deze gegevens via haar account zijn geraadpleegd. Dat heeft zij niet (voldoende) gedaan. Zij heeft niet willen vertellen wat zij bij de politie heeft verklaard en in een gesprek met de gemeente heeft zij ook geen verdere verklaring gegeven. Ook op de mondelinge behandeling heeft de werkneemster niet meer verklaard dan dat zij niet meer weet of zij deze gegevens heeft geraadpleegd.
Het enkele feit dat de gemeente niet eerder dan na een opmerking daarover van de kantonrechter op de mondelinge behandeling heeft gecontroleerd of er voor de door de werkneemster geraadpleegde gegevens vergunningsaanvragen zijn gedaan, maakt het voorgaande niet anders. De gemeente stelt dat dit niet het geval is, hetgeen de werkneemster heeft betwist. Zelfs als de kantonrechter dit buiten beschouwing laat, kan hij op grond van de wel vaststaande feiten niet anders concluderen dan dat de werkneemster de gegevens niet functioneel heeft geraadpleegd met als doel deze gegevens door te spelen aan derden. Het is vervolgens aan de werkneemster om een geloofwaardig alternatief te stellen en te onderbouwen. Dat heeft zij op geen enkele wijze gedaan.
De kantonrechter acht het handelen van werkneemster zodanig ernstig dat van de gemeente niet kan worden verwacht dat zij de arbeidsrelatie met de werkneemster voortzet. Daarbij merkt de kantonrechter op dat een mogelijke strafrechtelijke veroordeling niet hoeft te worden afgewacht, omdat het civielrechtelijke (bewijs)recht andere regels kent ter vaststelling van de feiten. Feiten of rechten die door de ene partij zijn gesteld en door de wederpartij niet of niet voldoende zijn betwist, moeten als vaststaand worden beschouwd.
Geen recht op transitievergoeding
Maar hier blijft het niet bij. Ook verliest de werkneemster haar aanspraak op de wettelijke transitievergoeding, omdat de kantonrechter haar handelen als ernstig verwijtbaar aanmerkt. Het is algemeen bekend dat drugscriminaliteit een groot maatschappelijk probleem is. Iedere vorm van betrokkenheid daarbij is ontoelaatbaar. Helemaal onacceptabel is het wanneer, zoals in dit geval, die betrokkenheid plaatsvindt tijdens de werkzaamheden en met gebruikmaking van
de bevoegdheden die door de werkgever zijn toevertrouwd. Dat weegt nog zwaarder nu de werkneemster ambtenaar is en aan ambtenaren uit hoofde van hun (voorbeeld)functie meer eisen mogen worden gesteld op het gebied van integriteit. De werkneemster komt dan ook geen transitievergoeding toe en de arbeidsovereenkomst wordt met onmiddellijke ingang ontbonden.
Dit blog is mede geschreven door Mila Nanulaitta, student-stagiaire Arbeidsrecht.