Tijdens de Gemeentemaand wordt u in diverse bijeenkomsten en webinars bijgepraat over juridische onderwerpen waar (decentrale) overheden in de praktijk mee geconfronteerd worden.

Dit jaar hebben we wederom een boeiend en uitgebreid programma voor u samengesteld. Bekijk hieronder het volledige programma en meld u direct aan via deze aanmeldpagina voor de sessie(s) van uw keuze.

null

(Bijna) 1 Jaar Omgevingswet: resultaten, lessen en blik vooruit

Bijeenkomst donderdag 14 november 14:00 - 17:00 uur
Ten Holter Noordam advocaten

Tijdens deze bijeenkomst op 14 november maken we de balans op sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet en gaan we hierover met elkaar in gesprek. Deze middag biedt een unieke gelegenheid om samen te reflecteren en vooruit te kijken.

Wat kun je verwachten?

  • Welke successen zijn er behaald sinds de invoering van de Omgevingswet?
  • Welke obstakels en uitdagingen zijn we tegengekomen (en komen we nog steeds tegen) tijdens de implementatie?
  • Welke inzichten en ervaringen kunnen we meenemen voor de toekomst?

Diverse experts op het gebied van de Omgevingswet, waaronder Kars de Graaf (regeringscommissaris Omgevingswet en hoogleraar bestuursrecht en duurzaamheid) en Lydia Buist-Izelaar projectdirecteur gebiedsontwikkeling Schiedistrict), delen hun ervaringen en behandelen verschillende aspecten van de omgevingsrechtelijke praktijk. De middag wordt afgesloten met een informele borrel, waar we met elkaar kunnen napraten over de onderwerpen die aan bod zijn gekomen.

Deze bijeenkomst belooft een waardevolle en interactieve middag te worden. 

Het aantal plekken voor deze bijeenkomst is beperkt. Meld u dus op tijd aan. 

Actualiteiten Aanbestedingsrecht

Bijeenkomst donderdag 21 november 14:00 - 17:00 uur

Ten Holter Noordam advocaten

In deze workshop praten Arjan van de Watering, Job Velthuizen, Rico van den Brink en Sjors Buter u bij over de recentelijke ontwikkelingen binnen het aanbestedingsrecht. Onderwerpen zoals de ongeldige inschrijving, de uitsluitingsgrond valse verklaring, het motiveren van de gunningsbeslissing en de wezenlijke wijziging passeren daarbij de revue. Na deze workshop bent u weer op de hoogte van de stand van zaken op het gebied van het aanbestedingsrecht. Het aantal plekken voor deze workshop is beperkt.

Het aantal plekken voor deze bijeenkomst is beperkt. Zorg er dus voor dat u zich tijdig aanmeldt.

Stroomnet onder spanning: praktische uitleg en tips voor betere geleiding door gemeenten

Webinar dinsdag 5 november 09:00 - 10:00 uur

Online

Het stroomnet knelt aan alle kanten. Naast dat teruglevering in veel gevallen niet (meer) mogelijk is, beschikt het net in sommige gevallen zelfs over onvoldoende capaciteit om elektriciteit af te laten nemen.

Bouwprojecten komen daardoor niet van de grond of kunnen niet opgeleverd worden, met alle onwenselijke gevolgen van dien. 

  • Wat zijn de mogelijkheden voor gemeenten om uitbreiding van het elektriciteitsnet te bespoedigen?
  • Kan het strategisch inzetten van (grondbeleids)instrumenten (zoals het voorkeursrecht) daarbij helpen?
  • Welke wijzigingen in wet- en regelgeving staan op stapel, waar gemeenten een rol in kunnen vervullen?
  • Zijn er praktische oplossingen mogelijk om netcongestie (tijdelijk) te verlichten?

Deze vragen en meer komen aan bod tijdens een interactief webinar op 5 november 2024, waarin Sheila van Gemeren en Diede van der Heijden - waar mogelijk - ook praktische tips zullen geven.

Stikstof: waar staan we 5 jaar na de PAS-uitspraak?

Webinar dinsdag 5 november 12:30 - 13:30 uur

Online

De afgelopen 5 jaar staat stikstofproblematiek hoog op de agenda, ook bij gemeenten. Voor veel gewenste ontwikkelingen vormt het een potentieel knelpunt. Dit geldt ook voor ontwikkelingen die maar geringe toenames van stikstof veroorzaken: recent concludeerden wetenschappers dat het nog te vroeg is om dergelijke projecten vrij te stellen van strenge stikstofregels. 

We kunnen voorlopig dus niet om het onderwerp omheen. Daarom praat Christine Visser u bij en bespreekt zij in haar webinar waarin actualiteiten over stikstof worden besproken. Zaken die aan bod komen:

  • stikstof en bestemmingsplannen: actuele ontwikkelingen in jurisprudentie
  • stikstof en omgevingsplannen: is er veel veranderd? 
  • stikstof en omgevingsvergunningen: wat zijn de verplichtingen voor gemeenten en hoe gaat dat in de praktijk?

Bopa onder de loep: rechtspraak buitenplanse omgevingsplanactiviteiten en beoordeling ETFAL

Webinar woensdag 6 november 09:00 - 10:00 uur

Online

Als een activiteit in strijd is met de beoordelingsregels uit het omgevingsplan, is sprake van een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (Bopa). Voor zover een aanvraag omgevingsvergunning betrekking heeft op een Bopa, wordt de omgevingsvergunning alleen verleend met het oog op een "evenwichtige toedeling van functies aan locaties" (ETFAL), dat het criterium van "de goed ruimtelijke ordening" vervangt. 

  • Welke bopa uitspraken kennen we nu?
  • Hoe werkt het criterium van de ETFAL uit in de praktijk en de rechtspraak en in hoeverre verschilt het van de goede ruimtelijke ordening?

Tijdens dit webinar bespreekt Martine Zeegers de Bopa-uitspraken tot nu toe en de beoordeling van het criterium van de ETFAL in dat verband.

Hoe herken en beoordeel je een informatieverzoek?

Webinar donderdag 7 november 09:00 - 10:00 uur

Online

Gemeenten kunnen geconfronteerd worden met verschillende soorten informatieverzoeken. Lang niet altijd is meteen duidelijk om wat voor soort verzoek het gaat. Soms wordt een beroep gedaan op de Wet open overheid (Woo) maar wordt feitelijk een inzageverzoek op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) gedaan. Daarnaast kent de Woo, naast het 'reguliere' Woo-verzoek ook de mogelijkheid om enkele bijzondere verzoeken te doen. Zo kan op de verzoeker betrekking hebbende informatie opgevraagd worden, om niet-openbare informatie verzocht worden wegens klemmende redenen en kan ten behoeve van onderzoek toegang verzocht worden tot niet-openbare informatie.

Tijdens deze webinar gaan Daniël Blok en Rachid Yahya in op de diverse smaken aan informatieverzoeken. De focus ligt daarbij op de Woo en de AVG. Ze zullen tips & tricks geven om de verschillende soorten informatieverzoeken te herkennen en de behandeling ervan in goede banen te leiden.

Kostenverhaal, financiële bijdragen en de anterieure overeenkomst

Webinar donderdag 7 november 12:30 - 13:30 uur

Online

Ook na inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt in bijna alle gevallen ter verzekering van het kostenverhaal door de gemeente een anterieure overeenkomst gesloten. Welke effecten heeft de gewijzigde wettelijke regeling op kostenverhaal bij overeenkomst?

Jurgen Vermeulen belicht de impact van de Omgevingswet op anterieure overeenkomsten en de nieuwe kansen die dit biedt.

Contracteren met de overheid

Webinar maandag 11 november 12:30 - 13:30 uur

Online

Bij het opstellen van contracten voor de overheid spelen een aantal specifieke vragen.

  • Waarover mag de overheid wel contracteren en waarover niet? 
  • Welke voorbehouden moeten er gemaakt worden?
  • Hoe ver reikt het vertrouwensbeginsel bij (vermeende) toezeggingen?
  • Is het mogelijk om derden te verbieden bezwaar/beroep of civiele procedures in te stellen en dat te borgen in het contract?
  • Hoe kan geheimhouding op het collegebesluit opgelegd worden waarin goedkeuring voor ondertekening van de overeenkomst wordt gevraagd?

Allemaal praktische aspecten die, bij een onjuiste toepassing, vervelende gevolgen kunnen hebben. In dit webinar neemt Erina Baljić u mee in een aantal van deze onderwerpen en voorziet zij u van praktische antwoorden.

Actualiteiten Vertrouwensbeginsel

Webinar dinsdag 12 november 09:00 - 10:00 uur

Online

Uit het aantal aanmeldingen voor het webinar van vorig jaar bleek dat zowel bij medewerkers als bestuurders van gemeenten veel vragen leven over het vertrouwensbeginsel. In hun contact met burgers worden zij geregeld met het vertrouwensbeginsel geconfronteerd. Soms blijkt een gemeente of een bestuursorgaan gebonden aan een toezegging, zelfs als die toezegging niet is gedekt door een bevoegd genomen besluit. Hoe terughoudend is de rechter om te oordelen over gebondenheid, ondanks dat binding soms niet bedoeld was? Ook in de jurisprudentie na het Didam-arrest komt het vertrouwensbeginsel regelmatig voor. Bijvoorbeeld omdat het vertrouwensbeginsel soms zwaarder weegt dan het gelijkheidsbeginsel.

In dit webinar wordt door Michael de Groot de systematiek van rechters over het vertrouwensbeginsel kort herhaald en wordt zowel op recente bestuursrechtelijke als civielrechtelijke jurisprudentie ingegaan.

Afgesloten wordt met tips om gebondenheid op basis van het vertrouwensbeginsel te voorkomen. 

Schaarse rechten

Webinar dinsdag 12 november 12:30 - 13:30 uur

Online

Sinds de uitspraak ‘Vlaardingen’ in 2016 heeft het onderwerp ‘verdelen van schaarse rechten’ een vlucht genomen. In elk geval bij vergunningen voor speelautomatenhallen, maar ook voor standplaatsen, coffeeshops en mogelijk ook schaarse omgevingsvergunningen is het onderwerp van belang. Hoewel de uitspraak inmiddels 8 jaar geleden is gedaan, rijzen in de praktijk (nog steeds) vragen over het voldoen aan de daaruit voortvloeiende eisen. Dit leidt ertoe dat schaarse rechten een rechtsgebied in ontwikkeling is en blijft (ook in de rechtspraak).

Aan de hand van de stand van de rechtspraak en voorbeelden uit de praktijk, gaat Casper Dekker tijdens dit webinar in op recente ontwikkelingen.

Aanbesteden Bouwteam UAV-CG 2005 met Modellen

Webinar woensdag 13 november 09:00 - 10:00 uur

Online

Arjan van de Watering en Hugo Meijer laten aan de hand van modellen, hun praktijk en de jurisprudentie zien hoe de aannemer verantwoordelijk wordt voor het ontwerp. Zij laten aanbestedingsstukken zien en leggen uit hoe het projectteam in het bouwteam aan de slag gaat.

Welke modellen er voor aanbesteden, bouwteam en bouwen zijn en hoe onze opdrachtgever-klanten (gemeenten, hoogheemraadschappen, corporaties) daar mee om gaan, komt ook aan de orde.

Motiveren door het bestuur

Webinar woensdag 13 november 12:30 - 13:30 uur

Online

Geregeld gaan besluiten onderuit vanwege motiveringsgebreken. Dit zorgt voor veel vertraging die vaak gemakkelijk voorkomen had kunnen worden door wat meer aandacht te besteden aan de onderbouwing van standpunten en veronderstellingen die in het betreffende besluit zijn opgenomen.

Tijdens deze online workshop gaan Hugo Pennarts en Rachid Yahya in vogelvlucht in op het belang van het goed motiveren van besluiten en de laatste stand van zaken in de rechtspraak hierover. Hierbij geven ze u praktische handvatten mee bij het opstellen van een besluit.

Onteigening en voorkeursrecht

Webinar maandag 18 november 12:30 -13:30 uur

Online

De inzet van onteigening en voorkeursrecht biedt gemeenten veel mogelijkheden bij het realiseren van ontwikkelingen, ook in samenwerking met marktpartijen. Dit vergt echter een goede en tijdige voorbereiding.

In dit webinar gaan Erina Baljić en Jurgen Vermeulen in op praktische tips en tricks voor een succesvolle aanpak. Ook gaan zij in op de veranderingen die de Omgevingswet meebrengt voor de inzet van deze grondbeleidsinstrumenten.

Verstoring en vertraging in de uitvoering

Webinar dinsdag 19 november 09:00 - 10:00 uur
Online

Tijdens de realisatie van een werk is verstoring en vertraging een veelvoorkomend fenomeen. Opdrachtgevers worden dan ook veelvuldig geconfronteerd met vertragingsclaims van aannemers. Het gaat daarbij om verzoeken om termijnverlenging en/of vergoeding van extra (tijdgebonden) kosten. Opdrachtgevers willen vaak aanspraak maken op de contractuele boete in verband met de te late oplevering. De vraag is dan: wie kan welke aanspraak geldend maken en wie moet wat aantonen?

Op basis van recente uitspraken komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod:

  1. Recht op termijnverlenging en ook kostenvergoeding of recht op contractuele boete OG?
  2. Kritieke pad en analyse
  3. Bewijslast  
  4. Samenloop van vertragingsoorzaken (concurrent delay).

In dit webinar bespreekt Matthijs van Leeuwen waarmee je rekening moeten houden  tijdens de realisatie van een werk.

Arbeidsrecht en actualiteiten

Webinar dinsdag 19 november 12:30 - 13:30 uur

Online

Tijdens dit webinar bespreken Alex Olsthoorn en Bob de Bruijn actuele (Hoge Raad) uitspraken en andere relevante arbeidsrechtelijke ontwikkelingen op het gebied van arbeidsrecht.

Welke kansen biedt het Didam-arrest voor gemeenten?

Webinar woensdag 20 november 12:30 - 13:30 uur

Online

Gezien de vele Didam-uitspraken die zijn gewezen in de afgelopen 3 jaren, worstelt de praktijk van gebiedsontwikkeling (nog steeds) met de reikwijdte van het Didam-arrest. Het arrest wordt voornamelijk gezien als een beperking die is gesteld aan de contractsvrijheid van gemeenten.

Wij zien echter dat het Didam-arrest de praktijk van gebiedsontwikkeling ook veel kansen biedt. Gemeenten kunnen met de op te stellen criteria bijvoorbeeld meer sturing geven aan een gewenste gebiedsontwikkeling. Op 25 oktober 2024 is de Hoge Raad aan zet om nadere duidelijkheid te scheppen in het nieuwe Didam-arrest 2.0.

Benieuwd welke kansen het Didam-arrest biedt? Diede van der Heijden en Jurgen Vermeulen geven u in dit webinar een praktisch overzicht van de recente ontwikkelingen en schetsen hoe u hierop inspeelt.

Actualiteiten Wonen

Webinar maandag 25 november 12:30 - 13:30 uur

Online

Michael de Groot praat u in zijn webinar bij over de ontwikkelingen rond de wooncrisis.

  • Wat zijn de plannen van het kabinet en welke wetswijzigingen staan op stapel?
  • Hoe gaat de gemeentelijke praktijk om met de gigantische opgave om de woningnood te lenigen en zijn er mogelijkheden tot versnelling?
  • Hoe gaan we om met de schotten tussen de diverse gebieden, die allemaal met wonen te maken hebben?

Het gaat immers niet alleen om bouwen en omgevingsvergunningen, maar ook om samenwerking met woningcorporaties en het sociaal domein, dat met dakloosheid, beschermd wonen, opvang van statushouders en asielzoekers te maken heeft. Gemeenten zien zich geconfronteerd met 'ontzuiling' om de financiën van diverse afdelingen te kunnen gebruiken. Het wonen heeft ook te maken met de huisvestingsverordening die zeer waarschijnlijk verplicht wordt.

Wat is de stand van zaken rond de Wet versterking regie volkshuisvesting? In vogelvlucht neemt Michael de Groot u mee langs deze onderwerpen. Een 'must' voor alle bestuurders en medewerkers van gemeenten die zich bezighouden met het woondossier, om weer het overzicht te krijgen, de actualiteit te kennen en om bruikbare tips mee te nemen. 

Gevolgen Wkb voor gemeenten

Webinar dinsdag 26 november 09:00 - 10:00 uur

Online

Sinds 1 januari 2024 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking getreden.

  • Wat zijn tot nu toe de ervaringen met de Wkb?
  • Welke veranderingen brengt de Wkb mee voor gemeenten?
  • Welke documenten moet de gemeente beoordelen?
  • Wat zijn bijzondere lokale omstandigheden en hoe kan de gemeente ‘regie’ houden?

Tijdens dit webinar geven Iris van Willegen en Hugo Meijer antwoord op deze vragen.

Bestuurlijke boete voor gemeenten

Webinar dinsdag 26 november 12:30 - 13:30 uur

Online

In het kader van handhaving hebben gemeenten naast de last onder dwangsom en de last onder bestuursdwang ook de beschikking over de bestuurlijke boete. 

Tijdens dit webinar gaat Casper Dekker in op de mogelijkheden voor gemeenten bij het opleggen van bestuurlijke boetes. Ook besteed hij aandacht aan aandachtspunten bij het opleggen van de bestuurlijke boetes en recente rechtspraak daaromtrent.

Actualiteiten Woo

Webinar donderdag 28 november 09:00 - 10:00 uur

Online

De rechtspraak omtrent de Wet open overheid is volop in beweging. Zomaar een greep uit de vraagstukken die leven bij gemeenten: 

  • Hoe voer je de zoekslag naar documenten uit en hoe leg je dit goed vast in het besluit?
  • Hoe ga je om met (zeer) uitgebreide verzoeken?
  • Hoe ga je om met concepten?
  • Wanneer kun je met een beroep op het goed functioneren van de overheid informatie weglakken? 

Aan de hand van de laatste stand van zaken in de rechtspraak gaat Daniël Blok in op deze vragen en meer.

Actualiteiten Huisvestingswet en Huisvestingsverordeningen

Webinar donderdag 28 november 12:30 - 13:30 uur

Online

Gemeenten zijn nu nog vrij in het wel of niet vaststellen van een huisvestingsverordening, maar dat gaat waarschijnlijk veranderen. Juist over het onderwerp waar gemeenten veel mee worstelen - urgentieverklaringen - zijn er wetswijzigingen aangekondigd. Hoe zit het met die wetsvoorstellen? Hoe worden de soms schrijnende verhalen van aanvragers van urgentie afgewogen tegen de realiteit dat er nauwelijks woningen beschikbaar zijn? Deze en andere onderwerpen worden door Diede van der Heijden en Michael de Groot behandeld aan de hand van actuele jurisprudentie en wetsvoorstellen.

Dit webinar is relevant voor bestuurders en medewerkers van gemeenten die besluiten nemen op basis van de huisvestingsverordening en er beleid voor maken, maar ook voor medewerkers van andere afdelingen die geconfronteerd worden met woonproblematiek, zoals in het sociaal domein, of beleidsmakers.