Met ingang van 1 januari 2020 is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) inwerking getreden. Met de coronacrisis heeft de WAB wellicht niet de prioriteit gehad. Op deze pagina vindt u de belangrijkste informatie die de werkgever over de WAB moet weten.

WAB in het kort

De belangrijkste onderwerpen van de WAB kort op een rij:

  • oproepkrachten: introductie van de wettelijke definitie en verdergaande bescherming voor oproepkrachten, waaronder de verplichting van de werkgever om als een oproepovereenkomst 12 maanden heeft geduurd de oproepkracht binnen een maand schriftelijk of elektronisch een vaste arbeidsomvang aan te bieden ter hoogte van minimaal de gemiddelde arbeidsduur per maand in de 12 voorafgaande maanden
  • ketenregeling: verruiming naar maximaal 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd met een totale duur van 3 jaar
  • payrollwerknemers: versterkte positie t.a.v. arbeidsvoorwaarden
  • cumulatiegrond (i-grond): mogelijkheid om ontslaggronden te combineren
  • transitievergoeding: vanaf de eerste dag van toepassing
  • WW-premiedifferentiatie: een hogere WW-premie (5% hoger) voor flexibele contracten als financiële prikkel om werknemers in vaste dienst te nemen

Implementatie WAB

  • Heeft uw organisatie goed zicht op de flexibele schil en alle voorwaarden die daarvoor gelden? Klik hier voor de rechtspositie van flexkrachten.
  • Is uw documentatie op orde, zodat sprake is van een schriftelijke arbeidsovereenkomst en correcte loonstrook?
  • Past uw standaard documentatie, zoals een handboek personeel/intranet, arbeidsovereenkomst en interne communicatie (nog) bij uw organisatie?
  • Houdt u goed bij hoe uw werknemers functioneren? Klik hier voor meer informatie over ontslag bij disfunctioneren.

WAB uitgelegd

Hoogleraar arbeidsrecht Ruben Houweling, verbonden aan de Erasmus Universiteit, brengt u in onderstaande interview binnen 15 minuten up-to-date over de WAB. Hoe werkt bijvoorbeeld de cumulatiegrond? Is het zoals werd verwacht makkelijker geworden om werknemers te ontslaan? Moet u uw praktijk aanpassen en hoe pakt u een ontslag aan?

Jan Meijer, Manager Arbeids- en Ontslagrecht bij het UWV praat in onderstaand interview met Pieter van den Brink over de WAB. Is het UWV juridisch gezien tevreden met WAB? Moet de zzp'er meer in bescherming worden genomen of moet het vaste contract wat minder bescherming bieden? Wat is de gedachte van Jan Meijer over scholing en de ontwikkelingsgedachte daarvan? Is er over 5 jaar nog steeds een preventieve toets?