In onze vorige blog legden wij uit wat algemene voorwaarden zijn en waarom deze belangrijk zijn voor uw onderneming. In deze blog leest u wanneer algemene voorwaarden van toepassing zijn en waar u op moet letten.
Voor de toepasselijkheid van algemene voorwaarden moet aan drie eisen zijn voldaan:
1. Tijdige van toepassing verklaring;
2. Aanvaarding door de wederpartij; en
3. Inachtneming van de informatieplicht.
1. Tijdige van toepassing verklaring
Voor de toepasselijkheid van algemene voorwaarden gelden de normale regels van aanbod en aanvaarding.
De algemene voorwaarden kunnen alleen van toepassing zijn als ze vóór of bij het sluiten van de overeenkomst zijn verstrekt. Dit kan bijvoorbeeld door een standaardverwijzing in offertes, contracten en/of andere documenten die aan de overeenkomst voorafgaan.
Let op: zijn de algemene voorwaarden pas na het sluiten van de overeenkomst verstrekt, bijvoorbeeld via een factuur of afleverbon? Dan is dat te laat en zijn de algemene voorwaarden in principe niet van toepassing.
Hanteert uw onderneming verschillende soorten algemene voorwaarden omdat u bijvoorbeeld zowel producten als diensten aanbiedt? Zorg er dan voor dat helder is welke voorwaarden van toepassing zijn.
2. Aanvaarding door de wederpartij
Verder is vereist dat de wederpartij de algemene voorwaarden aanvaardt. Voor aanvaarding van de algemene voorwaarden als geheel is voldoende dat de wederpartij weet of behoort te weten dat algemene voorwaarden deel uitmaken van het contract. Dit wordt ook wel de snelle gebondenheid genoemd.
Aanvaarding kan op twee manieren plaatsvinden:
- Uitdrukkelijk: bijvoorbeeld door ondertekening of door een vinkje te zetten; of
- Stilzwijgend: bijvoorbeeld als de wederpartij niet protesteert tegen de toepasselijkheid van de algemene voorwaarden en uitvoering wordt gegeven aan de overeenkomst.
3. Inachtneming van de informatieplicht
Fysieke terhandstelling
Uitgangspunt is dat algemene voorwaarden vóór of bij het sluiten van de overeenkomst fysiek ter hand worden gesteld. Is dat niet mogelijk? Dan kunt u verwijzen naar een plek waar ze zijn gedeponeerd, bijvoorbeeld bij de Kamer van Koophandel. Geef hierbij altijd aan dat de voorwaarden op verzoek kosteloos kunnen worden toegestuurd.
Terhandstelling langs elektronische weg
Voor overeenkomsten die langs elektronische weg worden gesloten, gelden andere regels. De algemene voorwaarden moeten in dat geval beschikbaar zijn op een manier die de wederpartij in staat stelt ze eenvoudig op te slaan en later terug te lezen.
Lichte informatieplicht voor dienstverrichters
Voor dienstverrichters – een natuurlijke persoon of rechtspersoon die een dienst aanbiedt – geldt een lichtere informatieplicht. Een dienstverrichter kan de algemene voorwaarden op vier manieren verstrekken:
- Door fysieke terhandstelling;
- Door inzage te bieden op de plaats waar de dienst wordt verricht of de overeenkomst wordt gesloten;
- Door publicatie op een medegedeeld webadres (URL of hyperlink), waarbij de wederpartij direct toegang heeft tot de voorwaarden. Een verwijzing naar een homepage is onvoldoende. De wederpartij moet niet zelf moeten zoeken naar de algemene voorwaarden;
- Door de algemeen voorwaarden mee te sturen met documenten die de dienst beschrijven.
Hierbij geldt dat met name de tweede en derde manier van kennisgeving een verlichting bieden ten aanzien van de gebruikelijke wijze van terhandstelling.
Let op: Voldoet uw onderneming niet aan de informatieplicht? Dan kan dat leiden tot vernietigbaarheid van de algemene voorwaarden. De algemene voorwaarden zijn dan niet van toepassing op de overeenkomst, met alle gevolgen van dien.
Uitzonderingen
De informatieplicht geldt niet voor grote wederpartijen. Een grote wederpartij is:
- Een rechtspersoon in de zin van artikel 2:360 Burgerlijk Wetboek (BV, NV, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij) die zijn laatste jaarrekening op het moment van het sluiten van de overeenkomst feitelijk heeft gepubliceerd.
- Een wederpartij waarbij op het moment van sluiten van de overeenkomst 50 of meer werknemers feitelijk werken voor meer dan 15 uur per week, dan wel 50 werknemers ingeschreven staan in het handelsregister. Werknemers van moeder- en dochterbedrijven tellen niet mee. De gedachte achter deze uitzondering is dat grote wederpartijen, gezien hun machtspositie en deskundigheid, geen speciale bescherming tegen algemene voorwaarden nodig hebben.
Tot slot
Wilt u meer te weten komen over algemene voorwaarden? Houd dan onze blogreeks in de gaten. In de volgende blog gaan wij in op de vraag welke algemene voorwaarden van toepassing zijn als beide partijen naar hun eigen voorwaarden verwijzen.
Heeft u vragen die betrekking hebben op algemene voorwaarden? Neem dan vrijblijvend contact op met Dagmar van der Wal of Isabel van der Arend.