Met de verspreiding van het coronavirus neemt de druk op de werkvloer toe. Wat mag van werkgevers en werknemers in de bouw verwacht worden in dit verband?

Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW)

Op 31 maart 2020 heeft de Rijksoverheid de NOW-regeling gepubliceerd. Een uitgebreide toelichting over deze regeling, wat de voorwaarden zijn en hoe u een aanvraag kunt indienen vindt u hier.

Eerste hulp voor werkgevers en werknemers

Zoveel mogelijk thuiswerken, en 1,5 meter afstand houden. Lastige maatregelen voor de bouwbranche. In dit artikel vindt u 32 vragen en antwoorden voor werkgevers en werknemers over thuisblijven, (calamiteiten)verlof, oproep- en uitzendkrachten en de WW-premie.

Mogen werknemers nog samen in een busje naar de bouwplaats?

De richtlijnen van het RIVM gelden als uitgangspunt. Bij het samen reizen is de geadviseerde afstand van 1,5 meter niet te handhaven. Wat kan wel:

  • Moet het werk met meerdere personen gedaan worden? Zo nee, doe het werk dan alleen.
  • Als het werk niet anders dan met meerdere medewerkers gedaan kan worden: laat iedereen met eigen vervoer komen;
  • Alleen als het echt noodzakelijk is dat een autorit gedeeld wordt door meerdere personen is dit acceptabel. Daarbij gelden de volgende maatregelen:
  1. zorg voor extra ventilatie in de auto (raampje open bij lekker weer of hogere stand van ventilatiesysteem en vermijd de recirculatiestand!);
  2. gebruik allemaal een mondmasker (chirurgisch masker of FFP1 masker, voor zover verkrijgbaar);
  3. zorg voor optimale hygiëne door stuur, versnellingspook, deurklink, touchscreen, etc. extra te reinigen en regelmatig te desinfecteren met 70% isopropylalcoholdoekjes;
  4. ga iedere keer op dezelfde plek zitten in de auto;
  5. houd onderling zoveel mogelijk afstand in de auto, onder andere bij in- en uitstappen.