null

Bouw en vastgoed

Onze bouw- en vastgoedadvocaten werken nauw samen met de advocaten bestuurs- en omgevingsrecht en aanbestedingsrecht. Bouwcontracten en -geschillen hebben – al bijna honderd jaar – onze aandacht. Wij denken actief mee met opdrachtgevers, ontwikkelaars en aannemers, overheden, woningcorporaties en zorginstellingen over de insteek van hun projecten. Maar onze expertise gaat veel verder.

Specialisaties van het team Bouw en Vastgoed

Voor elke fase binnen de projectontwikkeling hebben wij specialisten in huis. Of het nu gaat om vergunningen, anterieure overeenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten (o.a. SOK-GKA) in de voorfase of om aannemings- en adviseursovereenkomsten in de uitvoeringsfase. Ook voor uw vragen op het gebied van huur en verhuur kunt u bij ons terecht.

Wij adviseren u over de mogelijkheden, kansen en risico’s van de verschillende contractvormen. Ook als u te maken krijgt met renovatie of onderhoud. Kiest u er bijvoorbeeld voor om het ontwerp van een nieuw gebouw zelf uit te voeren en de aannemer alleen de uitvoering te laten doen? Maakt u dan gebruik van de STABU (UAV 2012) of RAW standaard? Of wilt u zowel het ontwerp als de uitvoering bij de aannemer leggen met de UAV-GC 2005? U kunt ook kiezen voor een bouwteamvariant. Wie schakelt dan de adviseurs in? Wordt het project turnkey opgeleverd? Kiest u voor een gescheiden koop-/aannemingsovereenkomst (GKA)?

Wij volgen ontwikkelingen in de bouw op de voet: BIM, BREEAM, LEAN, circulaire bouw, ketensamenwerking, Wet Kwaliteitsborging of BENG. Wij weten wat deze begrippen betekenen en waar ze in uw overeenkomsten thuishoren.

Vastgoed kopen of verkopen? Heeft u vragen over erfpacht of zaken als opstalrechten en erfdienstbaarheden? Laat u vooraf goed adviseren over de inhoud en consequenties van de koopovereenkomst.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Of u opdrachtgever, (onder)aannemer of adviseur bent, wij zorgen voor een praktische oplossing. Dat kan een advies zijn, maar ook juridische begeleiding in geval van procedures bij de rechtbank of Raad van Arbitrage. Wij hebben veel proceservaring met bouwzaken bij beide instanties.

Wij schakelen snel en flexibel, werken met korte, heldere lijnen en zorgen voor een vast aanspreekpunt voor u en uw werknemers. Wij houden u voortdurend op de hoogte van de juridische ontwikkelingen waar uw organisatie mee te maken krijgt. Dat doen wij altijd duidelijk en concreet, zodat u weet waar u aan toe bent.

Ook geven wij workshops hierover aan u en uw medewerkers. Met voorbeelden uit de praktijk leiden wij de deelnemers op interactieve wijze langs de valkuilen van het recht én de praktijk.

Modellen voor u beschikbaar

Wij kennen alle contracten en algemene voorwaarden van de branche. Alles met de juiste algemene (inkoop- of verkoop)voorwaarden, met daarin opdrachtgeversvriendelijke of juist opdrachtnemersvriendelijke afwijkingen. Deze overeenkomsten en algemene voorwaarden – en nog veel meer – hebben wij voor u als model beschikbaar. Denk aan:

  • aannemingsovereenkomst UAV 2012 met aanvullingen en afwijkingen
  • aannemingsovereenkomst UAV-GC 2005 met aanvullingen en afwijkingen
  • inkoopvoorwaarden
  • verkoopvoorwaarden
  • adviseursovereenkomst met aanvullingen en afwijkingen op de DNR 2011
  • coördinatieovereenkomst
  • bouwteamovereenkomst (UAV 2012 en hybride varianten als UAV-GC 2005)
  • turnkeyovereenkomst
  • GKA
  • anterieure overeenkomst, SOK, LOI en andere voorbereidende overeenkomsten