Avondklok: werkgevers en werknemers opgelet
Het zal u niet zijn ontgaan dat op zaterdag 23 januari 2021 de avondklok wordt ingevoerd. Wat betekent deze maatregel voor uw onderneming? In onderstaand blog worden de consequenties van de avondklok toegelicht.
Van zaterdag 23 januari 2021 tot en met woensdag 10 februari 2021 geldt de avondklok. Dat houdt in dat het tussen 21:00 uur en 04:30 uur verboden is om zonder geldige reden buiten te zijn. Wie deze maatregel overtreedt, riskeert een boete van 95 euro.
Geldige reden
Wat is een geldige reden om op buiten te zijn tijdens de avondklok? Als u naar buiten moet voor:
- werk;
- noodsituatie;
- medische hulpverlening aan mens of dier;
- reizen in verband met een oproep van een rechter, officier van justitie of bezwaar- en beroepschriftencommissie;
- reizen in verband met een uitvaart;
- heen- of terugreis naar het buitenland;
- reizen in verband met een examen of tentamen voor een MBO, HBO of WO opleiding;
- reizen in verband met een uitnodiging voor een live-avondprogramma;
- aangelijnd uitlaten van een hond.
Het is werknemers dus toegestaan om tijdens de avondklok buiten te zijn, als dat van de werkgever moet. Voor alle sectoren geldt dat de werkgever zelf bepaalt of het werk noodzakelijk is tijdens de avondklok. Daarbij kan gedacht worden aan maaltijd- en pakketbezorgers of personeel dat echt niet thuis kan werken en tijdens de avondklok naar werk moet reizen.
Eigen verklaring avondklok en Werkgeversverklaring
Werknemers hebben twee (digitale) documenten nodig als zij tijdens de avondklok voor werk buiten zijn: de Eigen verklaring avondklok en de Werkgeversverklaring avondklok. De werkgever geeft de werkgeversverklaring (digitaal) aan de werknemers. Zo kan een werknemer bij een controle aantonen dat hij een geldige reden heeft om buiten te zijn.
Let op, de werkgever is verantwoordelijk voor de werkgeversverklaring. Bij aanhouding kan de werkgeververklaring worden gecontroleerd. Het oneigenlijk gebruik van de werkgeversverklaring wordt beschouwd als valsheid in geschrifte en is daarmee strafbaar. Maak dus geen misbruik van de werkgeversverklaring.
Zzp’er
Bent u zzp’er en werkt u in de avonduren? Dan geldt het volgende. Als u kunt aantonen dat het voor uw werk noodzakelijk is om tijdens de avondklok buiten te zijn, dan mag dat. U moet twee documenten bij u hebben: een Eigen verklaring avondklok en een Werkgeversverklaring avondklok die u zelf invult. In de werkgeversverklaring neemt u ook de (bedrijfs)naam en contactgegevens van de opdrachtgever op. Als u geen opdrachtgever heeft, dan vult u uw eigen bedrijf in.
De meest actuele informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.
Heeft uw vragen over de gevolgen van de avondklok voor uw organisatie? Dan kunt u contact met ons opnemen. Wij helpen u graag.