null

Kerstbomenrecht anno 2023: Hoge pieken en diepe dalen?

Sinds 2021 heeft het Kerstbomenrecht een plaats in het juridische landschap en dus verdient het -net als vorig jaar- een jaaroverzicht met de meest opvallende uitspraken. Dat het roerige tijden zijn in de wereld blijkt ook uit het aantal uitspraken op rechtspraak.nl dat “Kerstboom” vermeldt. Vorige periode waren het er 14 ditmaal maar liefst 24. Bijgaande vonnissen illustreren dat de kerstboom definitie ‘feestelijk sfeermakers’ de lading niet altijd dekt. Kortom, het rechtsgebied is nog altijd niet afgezaagd…

1. Kerstbomen in het familierecht: een ongelukkige relatie?

Familievetes blijken wederom een dankbare bron voor het kerstbomenrecht.

In een zaak bij het Hof Den Haag (ECLI:NL:GHDHA:2023:2197 – alinea 5.5) ruziën exen met elkaar over de omvang van de kinderalimentatie. Twistpunt is of de ex-man stelstelmatig geld verdiende aan (onder andere) de verkoop van kerstbomen op marktplaats.nl. De man betwist dat, maar spreekt zichzelf op de zitting tegen wat niet goed voor hem uitpakt. Net als de kerstman houden rechters ook niet van onwaarheden.

In een kort geding in Haarlem (ECLI:NL:RBNHO:2023:5003 – alinea 3.2) ruziën voormalig echtelieden over de verkoop van hun gezamenlijke woning. De man is het duidelijk niet eens met de beoogde verkoop, want nadat de vrouw het huis klaarmaakt voor verkoop gooit hij de kerstboom in de tuin. Dat komt hem duur te staan, hij moet de woning verlaten en mag niet meer terugkomen zodat zijn ex-vrouw het huis kan verkopen. Dit jaar zal hij kerst dus vermoedelijk ergens anders vieren.

2. Is de gemeente een ster in handhaving uitstellen bij een ‘illegale’ kerstbomenkwekerij?!

Ook in het bestuursrecht -een andere juridische tak van sport- blijkt het kerstbomenrecht springlevend. Een zaak bij de rechtbank Middelburg (ECLI:NL:RBZWB:2023:3738) gaat over een kerstboomkweker die waarschijnlijk al geruime tijd ruzie heeft met de overburen. De overburen klagen in 2019 namelijk bij de gemeente dat de kweker in strijd met het bestemmingsplan kerstbomen kweekt. Daarop volgt een jarenlang traject over het legaliseren van de kwekerij, waarbij de kweker per 1 januari 2022 de handdoek in de ring gooit. Ondertussen is de klager boos op de gemeente die volgens de klager te weinig heeft gedaan tegen de ‘illegale’ kerstbomenkwekerij. De Rechtbank is dat met de klager eens, maar geheel conform de kerstgedachte krijgt de gemeente een tweede kans.

3. Kerstbomen ver vóór december? Niet altijd aannemelijk…

Ten slotte speelt een kerstboom ook een centrale rol in een asielzaak bij de Rechtbank Den haag (ECLI:NL:RBDHA:2023:12781 – alinea 7). Een vrouw is het niet eens met de intrekking van haar tijdelijke verblijfsvergunning en in de rechtszaak daarover staat de geloofwaardigheid van haar verhaal centraal. Eén van de twistpunten gaat over een foto waarop de vrouw met baby en kerstboom te zien is. De vrouw betwist echter dat die foto rond kerst gemaakt is. De rechtbank beslist dat er wel degelijk getwijfeld mag worden aan het verhaal van de vrouw. Het is dus niet handig om je verhaal zo te verdraaien dat je door de (kerst)bomen het bos niet meer ziet.

Conclusie

Ook jaren na ontdekking van het kerstbomenrecht blijf ik verbaasd hoe conflicten kunnen draaien rondom een schijnbaar alledaags symbool van vreugde en festiviteiten. De vonnissen van de afgelopen jaren illustreren dat zelfs kerstbomen niet immuun zijn voor (juridisch) drama. Dat neemt niet weg dat ik ook dit jaar de lezer van dit blog een fijne kerst wens!