null

Ondernemers let op uw pensioen: fiscale oudedagsreserve (FOR) afgeschaft per 1 januari 2023

Cadeautje van het kabinet: de fiscale oudedagsreserve (FOR) stopt per 1 januari 2023. Tot die tijd kunnen IB-ondernemers zoals Zzp'ers fiscaal gelden reserveren als oudedagsvoorziening. Belastingbetaling wordt daarmee uitgesteld. Per 1 januari 2023 kan dat niet meer. Hoe moet je daarna dan fiscaal vriendelijk pensioen opbouwen?

Van pensioenpot naar lijfrenteverzekering

Over boekjaren die nog niet zijn afgesloten mochten tot 1 januari 2023 gelden als FOR worden toegevoegd (gedoteerd). Sindsdien zit er een deksel op deze ‘pensioenpot’ en is dotatie niet meer mogelijk. Je bouwt dus geen oudedagsreserve meer op. Wat kun je er dan nog mee? Belasting zal je namelijk sowieso een keer moeten gaan betalen. Een oplossing is om de ‘pensioenpot’ FOR om te zetten naar een lijfrenteverzekering. Feitelijk worden de gelden dan afgestort naar een lijfrenterekening. Als de lijfrente daadwerkelijk wordt uitgekeerd, betaal je pas belasting. Belastingbetaling wordt daarmee dus uitgesteld. Een (te) hoge belastingdruk kan dan worden voorkómen. Immers, wanneer je AOW-gerechtigd bent, val je meestal in een lager belastingtarief.

Daarnaast kan de lijfrente fiscaal als aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting (IB) worden meegenomen en jouw fiscale ‘jaarruimte’ worden benut. Dat kan zeker raadzaam zijn. Bijvoorbeeld in het geval dat:

  1. je stopt als IB-ondernemer;
  2. je niet langer voldoet aan het urencriterium; of
  3. je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.

In die gevallen wordt de gehele ‘pensioenpot’ namelijk tot je inkomen gerekend en in één keer in de progressieve belastingheffing betrokken. Een forse belastingaanslag ligt dan op de loer. Daarop zit niemand vandaag de dag te wachten. Toch?

Voordelen afstorting naar lijfrenteverzekering

Mogelijke voordelen van afstorting FOR naar lijfrente op een rijtje:

  1. Uitstel van belastingbetaling.
  2. Lager belastingtarief.
  3. Belastingaftrek via ‘jaarruimte’ IB-aangifte.

Kortom: ondernemer, wees slim en zorg tijdig en goed voor je oude dag.

Heeft u vragen over de fiscale oudedagsreserve of wilt u meer over dit onderwerp weten? Neem dan contact op met Margot van Olden, advocaat Personen-, familie- en erfrecht & mediation.