null

Algemene voorwaarden: de basis voor duidelijke afspraken

Algemene voorwaarden zijn een essentieel onderdeel van een overeenkomst en spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de wederzijdse rechten en verplichtingen en het beschermen van uw onderneming. Toch worden algemene voorwaarden vaak over het hoofd gezien doordat hiernaar in de kleine lettertjes onderaan een pagina wordt verwezen. Met alle gevolgen van dien. Maar wat zijn algemene voorwaarden precies, hoe werken ze en waarom zijn ze belangrijk? In deze eerste blog van een blogreeks leggen wij uit wat algemene voorwaarden zijn en waarom deze nuttig kunnen zijn voor uw onderneming.

Wat zijn algemene voorwaarden?

De definitie van algemene voorwaarden is opgenomen in artikel 6:231 onder a van het Burgerlijk Wetboek (BW): “een of meer bedingen die zijn opgesteld teneinde in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen, met uitzondering van bedingen die de kern van de prestaties aangeven, voor zover deze laatstgenoemde bedingen duidelijk en begrijpelijk zijn geformuleerd.”

Om te kunnen spreken van algemene voorwaarden moet op basis van de wettelijke definitie aan een aantal vereisten zijn voldoen:

  • het moet gaan om één of meer bedingen;
  • die zijn bestemd om meermaals gebruikt te kunnen worden. Dit betreft het zogeheten bestemmingscriterium;
  • en het beding mag geen kernbeding zijn. Met andere woorden: het beding mag niet de kern van de prestatie aangeven. Een voorbeeld van een kernbeding is de koopprijs of een omschrijving van het te leveren product.

Algemene voorwaarden richten zich dus hoofdzakelijk op de randvoorwaarden van een overeenkomst.

Waarom zijn algemene voorwaarden van belang?

Het hanteren van algemene voorwaarden biedt diverse voordelen. Algemene voorwaarden bieden een groot gebruiksgemak en zorgen voor consistentie. Indien uw onderneming veel dezelfde of soortgelijke overeenkomsten sluit, is het efficiënt daarvoor één set standaardvoorwaarden te hanteren. Doordat u niet steeds weer een nieuwe overeenkomst hoeft op te stellen, bespaart u veel tijd en kosten. De specifieke afspraken (kernbedingen) die per overeenkomst zullen verschillen, kunnen in een offerte, orderbevestiging of beknopte overeenkomst worden vastgelegd.

Ook dragen algemene voorwaarden bij aan het beperken van de juridische en financiële risico’s voor uw onderneming. U kunt in de algemene voorwaarden bijvoorbeeld bepalingen opnemen over betaling, levercondities, garanties, aansprakelijkheid, eigendomsvoorbehoud, beëindigingsmogelijkheden en toepasselijk recht.

Tot slot

Wilt u meer te weten komen over algemene voorwaarden? Houd dan onze blogreeks in de gaten. In de volgende blog gaan wij in op de toepasselijkheid van algemene voorwaarden.

Heeft u vragen die betrekking hebben op algemene voorwaarden? Neem dan vrijblijvend contact op met Dagmar van der Wal of Isabel van der Arend.