Document - Ten Holter Noordam advocaten

Overnames in de haven en transport sector, ook tijdens de coronacrisis

De coronacrisis raakt de economie hard, ook in de haven en de transportsector. In augustus 2020 was de uitvoerwaarde van goederen bijna 4 miljard euro lager dan in dezelfde maand in 2019. Dat is een afname van 10 procent. In januari dit jaar was de export nog hoger dan vorig jaar, maar in april daalde de goederenexport met 21 procent (bron CBS).

Omzetontwikkeling transport 2e kwartaal 2020. Bron: CBS

Toch betekent dat niet dat de industrie op slot zit. Ook in tijden van corona vinden nog grote overnames plaats in de haven en transport sector. Bijgaand een toch wel indrukwekkend en hoopgevend overzicht in een bijzondere tijd:

 • 20 december 2019: Logistiek dienstverlener Neele-Vat Logistics heeft wegvervoerder Mammoet Ferry Transport en pakhuisbedrijf Mainport Warehousing & Forwarding in Rotterdam overgenomen. 
 • 1 januari 2020: Gheeraert Transport uit het Belgische Loppem, specialist in transporten met een meerwaarde, nam op 1 januari 2020 het handelsfonds en de medewerkers over van Eraltrans (Groep Hendrickx) uit het Belgische Sint-Truiden.
 • 1 januari 2020: Per 1 januari 2020 heeft Nieuwboer Internationaal Transport de activiteiten van Jebezo Logistics overgenomen.
 • 6 januari 2020: Vos Logistics heeft definitief Snel Shared Logistics overgenomen.
 • 7 januari 2020: Kuehne + Nagel neemt definitief een groot deel van Rotra over. 
 • 1 februari 2020: Per 1 februari 2020 zal Kotra , Nagel Airfreight Frankfurt Duitsland over nemen. Dit is de visafdeling van de Nagel Group.
 • 12 februari 2020: Van den Bosch Transporten versterkt haar positie in Noord-Europa met de overname van het Zweedse transportbedrijf Willis Larsson Transport AB
 • 29 februari 2020: Remco Vos, eigenaar en algemeen directeur van De Klok Logistics in Nijmegen en van Van Vliet Transport in Vianen neemt dochterbedrijf Van Opzeeland over van branchegenoot Nabuurs. 
 • 1 maart 2020: Logistiek dienstverlener AB Texel Group neemt per 1 maart 2020 de activiteiten op het gebied van agrarisch transport van Van Leendert over.
 • 3 maart 2020: Het Belgische transportbedrijf Willy Naessens neemt haar landgenoot Groeninghe Transport over. De overname behelst het vastgoed van het bedrijf en de transportafdeling.
 • 10 maart 2020: Logistiek dienstverlener Van den Heuvel Logistiek BV te Uden neemt Houtman Transport BV te Heerde over.
 • 1 april 2020: Per 1 april 2020 neemt Dedicated Delivery vervoerder Van der Linden Hillegom BV uit Hillegom A.L. Transport uit Nieuwegein over.
 • 3 april 2020: Op vrijdag 3 april 2020 werd de transportonderneming Vandenbroeck NV uit het Belgische Herent geïntegreerd in de Alders Transport Groep met hoofdkantoor in het eveneens in België gelegen Overpelt. 
 • 16 april 2020: De van Straalen de Vries Groep uit Zwaagdijk-Oost neemt Bijvoet Transporten uit Obdam over. Met deze overname zullen per 16 april 2020 alle transportactiviteiten van Bijvoet Transporten B.V. en Bijvoet Distributie B.V. overgaan.
 • 1 mei 2020: Na bijna zeventig jaar valt binnenkort het doek voor Van Valen Groep in de huidige vorm. Vanaf 1 mei aanstaande nemen Freshgard en Van Ooijen Transport alle bedrijfsactiviteiten over.
 • 8 mei 2020: SV Panalpina A/S, momenteel grootaandeelhouder van Panalpina Airflo, heeft de intentie om de activiteiten van Panalpina Airflo (Airflo) in zowel Kenia als Nederland aan de minderheids-aandeelhouder Dutch Flower Group (DFG) te verkopen. Toestemming voor deze transactie door de lokale autoriteiten in Nederland en Kenia wordt in de komende maanden verwacht.
 • 29 mei 2020: Nebim Groep, met onder andere Volvo Trucks- en Renault Trucks-dealervestigingen in Nederland en Volvo Trucks-dealervestigingen in België, heeft in april 2020 haar belang in Nebim JRS, gevestigd in Genk-Zuid (België) verkocht aan directeur en medeaandeelhouder Pascal Peeters. Pascal Peeters had in een eerder stadium aangegeven dat hij de onderneming graag zelfstandig voort wilde zetten.
 • 9 juni 2020: VT Group neemt van de Spaanse Boluda Group de tankeractiviteiten en bijbehorende activa over.
 • 15 juni 2020: Hutchison Ports Netherlands B.V., een onderdeel van CK Hutchison Holdings, wil APM Terminals Rotterdam B.V. overnemen. De bedrijven hebben op 15 juni 2020 de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om toestemming gevraagd voor de overname.
 • 15 juni 2020: Met ingang van 15 juni aanstaande nemen Peter Appel Transport en Simon Loos de activiteiten over van VRC Transport, onderdeel van de Sligro Group.
 • 2 juli 2020: Katoen Natie heeft de overname van de warehouse activiteiten van Nijhof-Wassink in Polen, ondanks de huidige coronacrisis, succesvol afgerond. De overeenkomst werd op 1 juli getekend, nadat er in oktober 2019 reeds een principe akkoord werd bereikt. De overname omvat naast de warehouse activiteiten ook de value added logistics activiteiten. 
 • 10 juli 2020: Truckland Group, onderdeel van de Pallieter Group, verstevigt haar positie in Nederland met de overname* van het Nederlandse deel van de LenGo Automotive Group. Met de overname van de Nederlandse LenGo bedrijven werkend onder de namen De Burgh en van Hooft, breidt Truckland haar activiteiten uit in Zuid-Nederland.
 • 20 juli 2020: De directies van SNEL Shared Logistics en Blokker zijn in gesprek over een voorgenomen overname van de distributie-activiteiten van Blokker in Nederland. Logistiek dienstverlener SNEL, sinds begin dit jaar onderdeel van Vos Logistics, heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als een vooraanstaande specialist in winkeldistributie. 
 • 31 augustus 2020: Per 31 augustus 2020 neemt Kivits-Drunen BV de Belgische vennootschap Bell Logistics NV over via een activa passiva transactie van de Zwitserse Bell Food Group
 • 8 september 2020: OOC beheer draagt haar containeractiviteiten in Oss per 8 september over aan Van Berkel Logistics. De Osse terminal wordt vanaf dan opgenomen in het netwerk van Van Berkel Logistics als Inland Terminal Oss, samen met Inland Terminal Veghel en Inland Terminal Cuijk.
 • 16 september 2020: Techbedrijf Uber verkoopt zijn Europese onderdeel voor vrachtvervoer aan de Duitse start-up sennder. Daarmee komt de in Amsterdam gevestigde afdeling voor transportdiensten van Uber in Duitse handen, meldden beide partijen.
 • 2 oktober 2020: De Van Straalen de Vries groep uit Zwaagdijk-Oost is na overleg met TLS Logistics uit Vaassen tot de conclusie gekomen dat de activiteiten van beide bedrijven goed op elkaar aansluiten, waarna is besloten dat van Straalen de Vries alle transportactiviteiten van TLS Logistics zal overnemen.
 • 13 oktober 2020: Van Mossel heeft een overeenkomst bereikt met Hans en Robert Hogenbirk alsook met Hans van Ruiten. De overname omvat de dealerschappen van bestelwagens en trucks van de merken Mercedes-Benz en Fuso, zes vestigingen en bijna 200 medewerkers. Van Mossel completeert hiermee het huidige merkenaanbod van 26 automerken in Nederland. De transactie is voorgelegd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en is gepland om begin december dit jaar te worden afgerond.
 • 15 oktober 2020: Het eigendom van GINAF Trucks Nederland BV is weer in Nederlandse handen na een management buy-out. Het bedrijf is gekocht van het Chinese CHTC.
 • 16 oktober 2020: Volkswagens vrachtwagendochter Traton neemt de Amerikaanse truckbouwer Navistar over. Dat zijn de twee bedrijven overeengekomen. De overname van Navistar werd door Volkswagen-baas Herbert Diess onlangs al als een prioriteit bestempeld. Met de aankoop krijgt Traton directe toegang tot de Noord-Amerikaanse markt. Daarmee moet de VW-dochter de strijd met branchegenoten als Daimler en Volvo Trucks beter aan kunnen gaan.
 • 19 oktober 2020: In een bericht aan beleggers maakt Waberer’s bekend dat Indotek Group via dochterbedrijf Trevelin een belang neemt van 24% in de Hongaarse transportreus. Het gaat om aandelen van grootaandeelhouder Mid Europa Partners. Daarnaast neemt Indotek een optie op de overname van het resterende belang van Mid Europa in Waberer’s, bijna 48%.
 • 19 oktober 2020: GEODIS heeft een overeenkomst bereikt met Innova Capital voor de overname van PEKAES, een toonaangevend LTL- (Less-Than-Truckload) en FTL- ​​(Full-Truckload) netwerk in Polen. De transactie zal van kracht worden na het vervullen van de gebruikelijke wettelijke formaliteiten.
 • 1 november 2020: Logistiek dienstverlener AB Texel Group neemt per 1 november 2020 transportbedrijf Van Wieren International over. Met deze overname verstevigt de onderneming zijn activiteiten in het koel- en het pootgoedtransport. De overname past in de strategie van AB Texel Group om in de dienstverlening mee te groeien met zijn klanten.

Investeren in haven en transport

Business as usual? Dat denken we niet. Het personenvervoer is natuurlijk hevig getroffen, terwijl het containervervoer in de lift lijkt te zitten. De coronacrisis zal de transportketen nog geruime tijd dwars zitten, en een aantal overnames zal niet uit weelde hebben plaatsgevonden.

Niettemin zien wij het als een hoopgevend teken dat er nog steeds ondernemers bereid zijn te investeren in de haven en de transport sector.