Sinds begin 2020 staat de wereld op zijn kop. De coronacrisis is inmiddels niet meer weg te denken. Standaard praktijken moesten onmiddellijk worden aangepast en nieuwe vraagstukken kwamen aan het licht.

De eerste uitspraken over corona en het arbeidsrecht zijn gepubliceerd. Deze maken nogmaals duidelijk dat steeds zorgvuldig naar alle omstandigheden van het geval moet worden gekeken. Graag staan wij klaar om met u te overleggen over een specifieke situatie.

Op deze pagina vindt u de volgende informatie:  

  • Het coronavirus: eerste hulp voor werkgevers;
  • Hoofdlijnen NOW 1.0;
  • Hoofdlijnen NOW 2.0;
  • NOW-regeling uitgelegd door hoogleraar arbeidsrecht Ruben Houweling;
  • Interview met UWV Arbeids- en Ontslagmanager Jan Meijer over de bevindingen van het UWV over de NOW 2.0.

NOW-regeling

In maart 2020 maakte de overheid een steunpakket in het kader van de coronacrisis bekend, waaronder de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW 1.0). Op 25 juni 2020 is de verlengde NOW-regeling, de NOW 2.0, gepubliceerd. Hoewel de intelligente lockdown stapsgewijs wordt afgebouwd, zijn de economische gevolgen van de coronacrisis nog sterk merkbaar. Dit maakt dat uw organisatie mogelijk overweegt een beroep op de NOW 2.0 te doen of om de NOW 2.0 toch te combineren met een reorganisatie. Lees hier onze antwoorden op de meest gestelde vragen over de NOW 1.0 en NOW 2.0.

Wij hebben Ruben Houweling, hoogleraar arbeidsrecht aan de Erasmus Universiteit, en Jan Meijer, Manager Ontslag bij het UWV, gevraagd naar hun visie op de NOW 2.0. Deze interviews bieden verfrissende inzichten. Wat vindt Ruben Houweling als hoogleraar van de NOW 1.0 en 2.0? Welke ruimte geeft de NOW werkgevers ten aanzien van overbrugging of ontslag? En hoe voert het UWV de NOW 1.0 en 2.0 uit? Hoe werkt het bonusverbod en is hier een richtlijn voor? Bekijk de interviews in onderstaande video's.

NOW-regeling uitgelegd door hoogleraar arbeidsrecht Ruben Houweling

Bevindingen UWV over de NOW 2.0